Szukaj

Produkty

Kategorie

Kolekcje

Producenci

Brak wyników

Czarci pazur i kurkuma: czy mogą podrażniać koński żołądek?

Aleksandra, 27 marzec 2021
Czarci pazur i kurkuma: czy mogą podrażniać koński żołądek?

Problemy ze stanami zapalnymi, np. stawów, mogą ciągnąć się u koni miesiącami, a nawet latami. Częstym wyborem przy stanach zapalnych są suplementy opierające się na czarcim pazurze i kurkumie. Jednak czy ich podawanie może podrażniać żołądek i prowadzić do wrzodów?

Dlaczego koniom ze stanami zapalnymi zalecane jest podawanie suplementów zawierających czarci pazur i kurkumę? Ponieważ hamują wpływ tych związków na wytwarzanie przekaźników zapalnych cyklooksygenazy-2 (COX-2) i prostaglandyny-E2 (PGE2). I chociaż tego typu suplementy są dobre na stany zapalne to mogą powodować niepożądane skutki.

Czarci pazur, kurkuma a żołądek konia

W związku z tym, że kurkuma jest przyprawą, a czarci pazur zawiera substancje drażniące dla roślin istnieje niepotwierdzona obawa, że ich stosowanie może doprowadzić do owrzodzenia żołądka, podobnego do takiego, jak po długotrwałym stosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), które również hamują enzymy COX.

Czym są wrzody żołądka?

Wrzody żołądka u koni, inaczej choroba wrzodowa, to dolegliwość, która polega na owrzodzeniu ścian żołądka wynikającego z działania kwasów żołądkowych. Przyczyny tej choroby należy szukać przede wszystkim w warunkach bytowych, w jakich żyją współczesne konie. Stres, niesprzyjająca dieta, wymagające treningi – wszystkie te czynniki mogą doprowadzić do powstania wrzodów.

Kiedyś choroba dotyczyła przede wszystkim koni ras wyścigowych, teraz coraz częściej pojawia się u koni rekreacyjnych czy hodowlanych.

Badanie: Czy czarci pazur i kurkuma wpływają na wrzody żołądka?

W celu sprawdzenia, czy suplementacja produktami zawierającymi czarci pazur i kurkumę wpłynie negatywnie na końskie żołądki, przeprowadzono badanie.

Dwanaście zdrowych klinicznie dorosłych koni pełnej krwi angielskiej, u których naturalnie występował zespół wrzodów żołądka (EGUS - Equine Gastric Ulcer Syndrome), losowo przydzielono do dwóch grup: kontrolnej (sześć koni) i leczonej (sześć koni). Wszystkie zwierzęta trzymano w stajni i karmiono sianem oraz mieszankami paszowymi.

Konie, które trafiły do grupy leczonej karmiono dwoma oddzielnymi suplementami, które łącznie zawierały 12000 mg proszku z korzenia kurkumy (24 mg/kg) oraz 2500 mg wyciągu z czarcich pazurów (5 mg/kg). Suplementacja trwała przez 28 dni. Z kolei konie, który były w grupie kontrolnej otrzymywały te same suplementy, ale bez składników aktywnych. Personel nie był świadomy leczenia.

Aby sprawdzić jak suplementacja wpłynie na ewentualne powstanie wrzodów w trzech punktach czasowych przeprowadzano gastroskopię (w dniu 0, 14, 28) oraz stosowano punktację EGUS. W tych samych dniach sprawdzano też wagę konia, pH soku żołądkowego i parametry krwi.

W czasie badania dwa osobniki z grupy leczonej doświadczyły łagodnych objawów kolki, które trwały przez około godzinę i ustąpiły po leczeniu.

W dniu 0 średni wynik EGUS nie różnił się znacznie dla obu grup. W obu grupach nastąpiła poprawa tych wyników w dniu 14 (p=0,0060) i 28 (p=0,0112) w porównaniu do dnia 0. Takie parametry jak masa ciała, pH soku żołądkowego i parametry krwi nie zmieniały się w trakcie badania.

Wyniki badania

Chociaż w badaniu wykorzystano niewielką liczbę koni, to suplementy, które zawierały kurkumę oraz diabelski pazur nie spowodowały u koni wrzodów żołądka, ani nie pogarszały ich stanu, a także nie miały wpływu na inne parametry zdrowotne po 28 dniach karmienia.

Należy mieć jednak na uwadze to, że okres suplementacji trwał tylko miesiąc. U koni, które są leczone z powodu przewlekłych chorób zapalnych taka suplementacja trwa znacznie dłużej – miesiące, a nawet lata.

1. Lantz, R.C., Chen, G.J., Solyom, A.M., Jolad, S.D. and Timmermann, B.N. (2005) The effect of turmeric extracts on inflammatory mediator production. Phytomedicine 12, 445–452.

2. Knych, H.K. (2017) Nonsteroidal anti‐inflammatory drug use in horses. Vet. Clin. N. Am. Equine 33, 1–15.

3. St. Blanc, M., Banse, H., Retif, M., Arana‐Valencia, N., Keowen, M.L., Garza, F., Jr., Liu, C.‐C., Gray, L.F. and Andrews, F.M. (2020) Effects of supplements containing turmeric and devil’s claw on equine gastric ulcer scores and gastric juice pH. Equine Vet Educ. Available HERE





Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj