Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest zachowanie prawidłowego poziomu witamin i minerałów. Jedną z witamin, której poziom jest istotny dla naszych wierzchowców, jest witamina E. Czym jest i dlaczego jest tak ważna w żywieniu koni?
Witaminą E nazywamy grupę substancji, na którą składają się m.in. alfa-tokoferol i gamma-tokoferol. Często określa się ją jako jeden z ważniejszych antyoksydantów, który chroni koński organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina ta zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych, a także zwyrodnieniom mięśni szkieletowych, w tym mięśnia sercowego. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Co oznacza, że magazynuje się w tkance tłuszczowej, a do prawidłowego wchłaniania potrzebuje tłuszczu w diecie.
Witamina E dla koni sportowych i hodowlanych
Witamina E jest bardzo ważną substancją dla wszystkich koni, ale w szczególności dla dwóch grup: koni sportowych oraz hodowlanych.
Koniom sportowym pomaga w regeneracji po ciężkich treningach. M.in. wspomaga tkankę mięśniową, konieczną do prawidłowego funkcjonowania w sporcie.
Z kolei dla koni hodowlanych jest niezbędna do prawidłowych procesów rozrodczych. U ogierów wpływa na jakość nasienia, a u klaczy – na płodność. Co ważne, jeśli klacz w trakcie ciąży ma prawidłowy poziom witaminy E w swoim organizmie to przekaże ją swojemu potomstwu, wraz z przeciwciałami.

W czym znajduje się witamina E?
Mówiąc o witaminie E należy podkreślić to, że konie nie potrafią jej samodzielnie syntetyzować. Co oznacza, że muszą ją pobierać wraz z pokarmem. Zapotrzebowanie na witaminę E konie uzupełniają na pastwiskach i spożywając zielonkę.
Przyjmuje się, że to właśnie na pastwiskach konie w największym stopniu zaopatrują się w tę witaminę. Zaobserwowano pewną sezonowość w jej stężeniu we krwi. Największe stężenie przypada na okres maj-sierpień, a w okresie zimowym – kiedy nie ma dostępu do świeżej trawy – jest najmniejsze.
Warto dodać, że przy obróbce siano traci kilkadziesiąt procent witaminy E, którą pierwotnie posiadało. Z tego powodu, konie które nie mają dostępu do pastwisk i zielonki mogą mieć niedobory tej witaminy.
Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na witaminę E wynosi ok. 0,25 mg/kg u koni młodych, 0,5 mg u klaczy i wzrasta wraz z wysiłkiem konia. Oznacza to, że u koni sportowych będzie wyższe, niż u np. rekreacyjnych.
Niedobór witaminy E – jakie są tego skutki?
Niedobory witaminy E mogą wiązać się z szeregiem dolegliwości. Jednym z nich jest spadek odporności, związany z mniejszą liczbą wytwarzanych przeciwciał. Oprócz tego konie narażone są na zmiany zwyrodnieniowe w tkance mięśniowej, np. tworzenie się uszkodzeń w strukturze mięśni.
Niski poziom witaminy E może też występować u źrebiąt. W ich przypadku może to doprowadzić m.in. do choroby żółtego tłuszczu czy choroby białych mięśni.
W jaki sposób sprawdzić poziom witaminy E?
Poziom stężenia tej witaminy bada się poprzez pobranie i analizę próbki krwi konia. Prawidłowo powinien oscylować w granicy 2ug/ml.
Jednak w przypadku witaminy E w ciągu doby potrafią występować znaczne rozbieżności. Z tego powodu nie jest to doskonały sposób na zbadanie, czy nasz koń ma prawidłowy poziom witaminy E we krwi. Często zaleca się więc pobieranie dwóch próbek, w celu dokładniejszej analizy.
Zapamiętaj!
Zadbaj o to, żeby Twój koń miał jak największy dostęp do świeżych traw. Możesz to uzyskać zarówno przez wypuszczanie go na pastwiska czy podawanie mu zielonki. W miesiącach zimowych, zadbaj o odpowiednią suplementację. Jeśli zastanawiasz się, czy Twój koń ma niedobory, poproś lekarza weterynarii o sprawdzenie poziomu we krwi.
Witaminy dla konia, to temat, który ostatnio bardzo mnie ciekawi. Sama posiadam dwa młode wierzchowce i staram się dawać im wszystko czego mogą potrzebować, a w szczególności martwię się o nie w okresie zimowym.